Super Parinti
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Maceratul de plante in ulei

+8
nedeia
SAKURA
Doula
ibart
anne.mary
Lore
Berta
rebeca
12 participanți

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

Maceratul de plante in ulei Empty Maceratul de plante in ulei

Mesaj  rebeca Sam Ian 15, 2011 12:39 pm

Daca tot vorbim de recoltarea plantelor, iata si o metoda de a le conserva proprietatile.

Sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Maceratul in ulei e un mod excelent de transfera proprietatile unei plante asupra unui ulei ce poate fi apoi folosit in scop terapeutic, cosmetic sau culinar. In general se poate folosi cam orice planta insa fiind vara si avand cu totii ocazia sa mergem pe dealuri si campii :), va recomand trei macerate ce se pot realiza foarte usor, deosebit de utile in "farmacia casei".

Cele trei plante minune ce se afla acum ( in august) in perioada lor de recoltare si care dau macerate super sunt sunatoarea (hypericum perforatum), coada soricelului (alchemilla millefolium) si arnica (arnica montana).

Metoda

* Se culeg doar florile, pe vreme insorita, eventual chiar la amiaza cand emisia de uleiuri volatile e maxima.
* Se umplu 3 borcane cu flori.
* Se adauga ulei de masline cat sa acopere plantele.
* Se lasa borcanele timp de 2 saptamani intr-un loc insorit, agitandu-se zilnic.
* Dupa 2 saptamani se filtreaza si se depoziteaza in sticle inchise la culoare, ce se vor pastra intr-un loc intunecos si racoros.
* Cele trei plante lucreaza bine in sinergie deci se poate face un amestec, pastrat si el intr-o sticla inchisa la culoare.

Utilizare :

Maceratul de sunatoare (hypericum perforatum)

* Excelent remediu contra arsurilor solare – se foloseste insa numai dupa apusul soarelui deoarece este fotosensibilizant.
* Anti-inflamator – masajul cu acest ulei e foarte util in cazul durerilor articulare si artritei
* In caz de luxatii sau entorse e de asemenea foarte util
* Cicatrizant
* Calmant al iritatiilor si usturimilor pielii
* Antiseptic - se poate aplica pe rani, plagi, iritatii

Maceratul de coada soricelului (Achillea Millefollium)

* Tratamentul ranilor si eczemelor
* Cicatrizant extraordinar
* Trateaza dermatitele, plagile, arsurile
* Calmeaza durerile menstruale

Maceratul de arnica (Arnica montana)

* Tratamentul hematoamelor, contuziilor, loviturilor
* Tratamentul reumatismului (artrita, artroza)
* Antiinflamator - calmeaza muschii si incheieturile inflamate
* Stimuleaza circulatia sangelui - util in tratamentul ulcerului varicos, varicelor, flebitelor

Alte intrebuintari:

Maceratele in ulei pot fi folosite ca atare, pt. masaj sau ca ingrediente pt crearea de unguente, creme, sapunuri. Eu le-am tranformat in unguent (macerat uleios + 20% ceara de albine sau ulei de cocos/cacao, dizolvat usor la baia de aburi) pe care il folosesc pentru masaj (inlocuieste cu mare succes Diclofenacul si alte geluri contra durerilor musculare sau reumatice) sau pt tratarea ranilor si arsurilor. Unguentul de coada soricelului a fost chiar spectaculos, cicatrizand f rapid o taietura destul de serioasa la degetul aratator.

Vi le recomand cu caldura!

Precautii :

* Uleiul de sunatoare este fotosensibilizant deci nu trebuie folosit niciodata pe timp de zi, pe zone ale corpului ce se expun la soare pentru ca vor aparea pete pe piele. Singur sau in amestec cu alte uleiuri poate fi folosit doar noaptea !
* Uleiul de arnica poate cauza reactii alergice la nivelul pielii daca este folosit in exces sau foarte des. A se administra cu precautie.

Surse si mai multe info :

* Gerhard Leibhold, Medicina naturista penstru toti, Editura Aquila ‘93
rebeca
rebeca
Moderator
Moderator

Gemeni Localizare : Franta

http://www.eco-notes.over-blog.com

Sus In jos

Maceratul de plante in ulei Empty Re: Maceratul de plante in ulei

Mesaj  Berta Dum Ian 16, 2011 5:53 am

Mie mi-a iesit excelent maceratele dupa metoda ta Maceratul de plante in ulei 700242

Multumim R pentru articolele tale minunate
Berta
Berta

Balanta

Sus In jos

Mesaj  rebeca Dum Ian 16, 2011 7:37 am

Ma bucur, Berta Maceratul de plante in ulei 74850

Metoda nu-i inventata de mine, e mai degraba metoda "clasica" de macerare, am gasit-o in mai multe surse.. si confirm si eu, chiar functioneaza f bine Maceratul de plante in ulei 846697
rebeca
rebeca
Moderator
Moderator

Sus In jos

Mesaj  Lore Dum Ian 16, 2011 3:43 pm

Ce am vazut in comert e ca folosesc ca ulei purtator floarea-soarelui mai des decat masline sau migdale. Ce parere ai?
Lore
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Mesaj  rebeca Mar Ian 18, 2011 12:29 am

Floarea soarelui e mai ieftina, de asta e folosita mai des (se intampla si pe la case mai mari, chiar si AromaZone de care se tot vorbeste recent isi face toate maceratele de plante in fl soarelui)
Asta nu inseamna ca uleiul de fl soarelui e de lepadat: are 66% acid linoleic si 25 oleic, deci grasimi nesaturate, bune pt piele. U de masline are cam 84% acid oleic iar cel de migdale 69% oleic si 17% linoleic.
rebeca
rebeca
Moderator
Moderator

Sus In jos

Mesaj  anne.mary Joi Ian 20, 2011 2:55 am

uleiul de migdale se rancejeste mai repede si e mai scump de aceea nu prea se foloseste in macerate ,din ceea ce am aflat .uleiul de floarea soarelui este cel mai bun dupa parerea mea.am facut o experienta cu ardei iuti in ulei de floarea soarelui ,timp de 40 zile l-am tinut in camara si l-am mai agitat din cind in cind ,apoi am facut o masca de par (ca sa stimulez cresterea parului cu acest ulei picant)cu un galbenus ,dar nu am rezistat mai mult de 10 minute cu el pe cap .simteam ca iau foc si m-am spalat ,dar parul era splendid dupa ce s-a uscat .........poate o sa mai incerc dar mai pun ulei in maceratul de ardei iuti ca sa rezist mai mult cu masca pe cap.... :>>:
anne.mary
anne.mary

Sus In jos

Mesaj  Lore Joi Ian 20, 2011 5:36 am

intreba cineva daca ardeii ii musai sa fie proaspeti..sau se pot folosi si dezhidratati?
Lore
Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  anne.mary Joi Ian 20, 2011 6:52 am

ardei dezhidratati cred ca sunt mai concentrati,nu?sper sa nu zic o prostie ..........sa incerce dupa vreo 10 zile de macerat (cu virful limbii )daca "arde"e deja gata .poate eu am exagerat cu 40 zile dar asa mi-a dat reteta sora mea si ei o sticluta de 300ml de "ulei de ardei iuti "i ajunge 1 an daca il foloseste numai pentru par ....
anne.mary
anne.mary

Sus In jos

Mesaj  Lore Dum Ian 23, 2011 5:19 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

ce parere aveti de acest tutorial?
Lore
Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  anne.mary Dum Ian 23, 2011 1:21 pm

se poate folosi acest procedeu doar daca uleiul respectiv se foloseste in timp record ........adica ,uleiul odata incalzit nu mai are termenul de garantie la fel de lung ca si in cazul in care se lasa la macerat, la intuneric, timp de 15-30 zile .procedeul acesta se face in cantitati mai mici ca sa il terminam mai repede ,sa nu apuce sa "rancejeasca"uleiul.putem sa ne pregatim din timp uleiul de plaja (morcovi razaliti 1/2 borcan si completat cu ulei de floarea soarelui)lasam la macerat apoi il strecuram de o data prin sita si a doua oara prin tifon ,asa nu ramin residui ,apoi vara il folosim ca sa ne bronzam frumos :>>:
anne.mary
anne.mary

Sus In jos

Mesaj  rebeca Mier Ian 26, 2011 9:51 am

Lore a scris:[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

ce parere aveti de acest tutorial?

Pai ce parere sa am, whatever works Maceratul de plante in ulei 481197 Asa stiu si eu o varianta de macerat in bain-marie, care e tot "turbo".

Anne.mary, ai dreptate, uleiul o data incalzit nu mai are aceleasi proprietati si nici acelasi termen de valabilitate. Dar in situatii de urgenta poate da rezultate ok. Desi eu si cuptorul cu microunde nu suntem prieteni Maceratul de plante in ulei 94219

Interesanta reteta cu macerat de morcovi. Am o intrebare: morcovii nu lasa apa? ce termen de valabilitate ar avea un macerat de morcovi?
rebeca
rebeca
Moderator
Moderator

Sus In jos

Mesaj  ibart Dum Mai 08, 2011 9:26 am

nu dati cu parul... se pot face macerate si cu plante uscate? :D eu n-am de unde sa culeg plante, asa ca imi cumpar de la plafar :D

ibart

Localizare : Bucuresti

http://sfatulzilei.info

Sus In jos

Mesaj  Doula Dum Mai 08, 2011 10:18 pm

@Ibart - da se poate. Chiar cu plantele uscate exista mai putine "riscuri" ca uleiul sa rancezeasca din cauza umiditatii. Doar ca uleiul cu plante uscate iese mai concentrat in ceea ce priveste anumiti compusi bio-chimici, dar s-ar putea sa ii lipseasca alti compusi care s-au pierdut in procesul de uscare.

Alte plante care pot fi folosite:
- musetel si galbenele - perfect pentru bebelusi pentru ingrijirea pielii, chiar si zona scutecelului, pentru tratarea ranilor deschise, pentru cosuri, eczeme, psoriazis, dermatite
- flori de tei, iasomie, trandafiri (florile trebuie sa fie proaspete ca sa isi pastreze mirosul) - pentru relaxare, dureri de cap (se poate adauga o picatura de ue de menta), pentru depresii
Doula
Doula

Localizare : Mociu, Cluj

Sus In jos

Mesaj  SAKURA Dum Mai 08, 2011 11:41 pm

Da, si eu am in casa macerat de musetel si de galbenele.
Le-am folosit si pe copii si pe tenul meu , si pe picioare. Eu le-am facut in ulei de masline anul trecut cu scopul albirii tenului, dar n-am observat schimbari in sensul asta. Maceratul de plante in ulei 94219
SAKURA
SAKURA

Berbec Stare de spirit : ... ca in sesiune...

Sus In jos

Mesaj  Doula Dum Mai 08, 2011 11:53 pm

Nu am auzit ca ar ajuta la albirea tenului ..... Dar pentru acest lucru mai multe cunostinte de-ale mele au folosit cu succes peelingul cu zat de cafea si masti cu suc de lamaie. Mama avea niste pete pe maini (spune ea ca din cauza ca imbatraneste iau aparut) dupa o luna i-au disparut complet. Dar ce e important - mastile cu suc de lamaie se fac doar seara. Nu e voie de iesit la soare vreo 8 ore dupa aceasta masca pt ca lamaia este fototoxica
Doula
Doula

Localizare : Mociu, Cluj

Sus In jos

Mesaj  Lore Lun Mai 09, 2011 4:26 am

sunt extrem de dezamagita de experienta mea:
am incercat unul de lavada si unul de roinita. Nu miroase deloc si am irosit multa lavanda:( si uv de masline extravirgin:(
Lore
Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  nedeia Joi Mai 12, 2011 1:52 am

Lore a scris:sunt extrem de dezamagita de experienta mea:
am incercat unul de lavada si unul de roinita. Nu miroase deloc si am irosit multa lavanda:( si uv de masline extravirgin:(

maceratul se face intr-un ulei purtator care nu are deja o aroma puternica, cum e cel de masline, mai cu seama extravirgin ... de asta nu ti-a placut ...
nedeia
nedeia

Capricorn

http://nedeia.breslo.ro

Sus In jos

Mesaj  ibart Joi Mai 12, 2011 4:42 am

m-am gandit si eu la asta... probabil ca cel mai indicat ar fi uleiul de migdale dulci dar si pretul.... fatza de cel de masline...

ibart

Localizare : Bucuresti

http://sfatulzilei.info

Sus In jos

Mesaj  frank Vin Mai 13, 2011 11:31 pm

lore, e posibil sa conteze si tipul de lavanda, in afara de uleiul purtator.
eu am facut vara trecuta din lavanda salbatica in ulei de migdale dulci si miroase suuuper. l-am folosit la masaj in combinatie cu putin ulei de jojoba.

frank

Scorpion Localizare : Bucuresti

http://frank-blogulmeu.blogspot.com/

Sus In jos

Mesaj  frank Vin Mai 13, 2011 11:33 pm

incercati si macerat din vanilie in ulei de migdale dulci. iese f. aromat si e bun si asa, simplu, sau in diverse preparate cosmetice.

frank

Scorpion Localizare : Bucuresti

http://frank-blogulmeu.blogspot.com/

Sus In jos

Mesaj  Lore Sam Mai 14, 2011 11:53 am

nedeia a scris:

maceratul se face intr-un ulei purtator care nu are deja o aroma puternica, cum e cel de masline, mai cu seama extravirgin ... de asta nu ti-a placut ...

ma tem ca nu inteleg. E de bine ca era extra virgo sau nu?

@frank, dreptate ai cu vanilia..si mie imi iesise si e divin insa despre lavanda nu stiu ce sa spun...de care ar fi trebuit sa folosesc?
Lore
Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  nedeia Dum Mai 15, 2011 7:22 am

Lore a scris:
nedeia a scris:

ma tem ca nu inteleg. E de bine ca era extra virgo sau nu?

@frank, dreptate ai cu vanilia..si mie imi iesise si e divin insa despre lavanda nu stiu ce sa spun...de care ar fi trebuit sa folosesc?

pai eu zic ca nu e neaparat bine daca t eintereseaza aroma finala. nu e bine pt ca zici ca ai stricat extravirginul, care si asa e scump. daca vroiai in schimb un ulei terapeuric, nu e deloc rau, pt ca imbini maslinele cu levantica.

depinde de scop, eu din ce povesteai am inteles ca vroiai mai ales aroma :)
nedeia
nedeia

Capricorn

Sus In jos

Maceratul de plante in ulei Empty macerate de plante in ulei

Mesaj  mat Dum Mai 15, 2011 1:52 pm

Va rog nu aruncati cu pietre :),eu chiar sunt o incepatoare in ceea ce priveste lumea plantelor ,asa ca
@frank-te rog spune-mi unde ai gasit lavanda salbatica? in ce zone creste?
As vrea sa incerc si eu sa fac un macerat de scotisoara(am niste betigase de scortisoara-sunt bune?) si cam ce cantitati sa pun? Maceratul rezultat poate fi folosit si pe pielea copiilor?

mat

Localizare : campina

Sus In jos

Mesaj  nedeia Dum Mai 15, 2011 7:15 pm

mat a scris: Va rog nu aruncati cu pietre :),eu chiar sunt o incepatoare in ceea ce priveste lumea plantelor ,asa ca
@frank-te rog spune-mi unde ai gasit lavanda salbatica? in ce zone creste?
As vrea sa incerc si eu sa fac un macerat de scotisoara(am niste betigase de scortisoara-sunt bune?) si cam ce cantitati sa pun? Maceratul rezultat poate fi folosit si pe pielea copiilor?

eu sti uca cel putin uleiul esential de scortisoara este puternic iritant... nustiu daca maceratul de scortisoara are aceleasi... calitati :)
nedeia
nedeia

Capricorn

Sus In jos

Mesaj  SAKURA Lun Mai 16, 2011 4:39 am

Cam asa ca Lore am patit si eu anul trecut. Am facut un macwerat de busuioc in ulei de masline extravirgne, presat la rece, si unul de menta tot la fel.
Uleiul de busuioc are ceva miros de busuioc, dar cel de menta, nu prea. credeam ca o sa iasa un miros de sa ma dea pe spate, insa n-a fost asa.
Oricum de folosit tot le-am folosit.
SAKURA
SAKURA

Berbec Stare de spirit : ... ca in sesiune...

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum