Şampon făcut în casă
+5
geta
rebeca
Lore
frank
nedeia
9 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Şampon făcut în casă
Azi am decis să îmi creez şamponul lichid , deoarece şamponul meu solid (săpun) s-a terminat.
Am pus o mână de frunze de nuc uscate intr-un litru de apa şi am fiert compotiţia până ce a scăzut la 750 ml.
Într-un pet de 2 l am pus fulgi de săpun de Alep (de la Karawan, dar puteţi folosi orice resturi de săpun sau fulgi rezultaţi din răzuirea săpunurilor voastre) într-o cantitate generoasa, cateva picături de ulei esenţial de tea tree şi am turnat decoctul fierbinte (evident fără frunzele de nuc, pe care le aruncăm la gunoi). Sticla, în mod evident, s-a micşorat din cauza căldurii, dar tot a încăput tot lichidul).
Am agitat compozitia bine de tot până s-a dizolvat tot săpunul fulgi. A rezultat o suspensie de săpun în decoctul de frunze de nuc, de culoare maroniu inchis, mirosind uşor a tea tre.
m-am şi spălat cu ea, a făcut suficient de multă spună, nu ştiu dacă părul a căpătat vreo lucire arămie, dar o să mă spăl în continuare până îl termin :).
După răcire cred că ar fi indicat să se păstreze la rece, pentru a evita alterarea produsului (nu am folosit nici un conservant, mă întreb dacă aş adăuta zeamă de lămâie, l-aş putea ţine la temperatura camerei?)
voi ce reţete de şampon *lichid* aveţi?
Am pus o mână de frunze de nuc uscate intr-un litru de apa şi am fiert compotiţia până ce a scăzut la 750 ml.
Într-un pet de 2 l am pus fulgi de săpun de Alep (de la Karawan, dar puteţi folosi orice resturi de săpun sau fulgi rezultaţi din răzuirea săpunurilor voastre) într-o cantitate generoasa, cateva picături de ulei esenţial de tea tree şi am turnat decoctul fierbinte (evident fără frunzele de nuc, pe care le aruncăm la gunoi). Sticla, în mod evident, s-a micşorat din cauza căldurii, dar tot a încăput tot lichidul).
Am agitat compozitia bine de tot până s-a dizolvat tot săpunul fulgi. A rezultat o suspensie de săpun în decoctul de frunze de nuc, de culoare maroniu inchis, mirosind uşor a tea tre.
m-am şi spălat cu ea, a făcut suficient de multă spună, nu ştiu dacă părul a căpătat vreo lucire arămie, dar o să mă spăl în continuare până îl termin :).
După răcire cred că ar fi indicat să se păstreze la rece, pentru a evita alterarea produsului (nu am folosit nici un conservant, mă întreb dacă aş adăuta zeamă de lămâie, l-aş putea ţine la temperatura camerei?)
voi ce reţete de şampon *lichid* aveţi?
Re: Şampon făcut în casă
nedeia si eu imi spal parul de vreo 3 saptamani cu un sampon facut de mine astfel:
intr-un litru de apa am pus la fiert frunze de nuc (cam 20) si un manunchi de sapunarita (pe care o gasisem intamplator pe malul unui rau). le-am lasat pe foc 15 min. de cand au inceput sa fiarba, apoi am turnat lichidul intr-un borcan in care razuisem 150 gr. din sapunul true blue facut de mine. am amestecat bine cu o lingura si cand s-a mai racit emulsia am pus capacul si am luat borcanul la zguduit zdravan. nu am pus nici un ulei esential si mirosul nu e cel mai atragator:). ma spal cu acest sampon dar nu e formula cea mai potrivita pentru parul meu (care este aspru, lung si ondulat). cu toate ca spala foarte bine imi lasa parul mai mai aspru decat samponul obisnuit si folosesc cantitate dubla de balsam.
intr-un litru de apa am pus la fiert frunze de nuc (cam 20) si un manunchi de sapunarita (pe care o gasisem intamplator pe malul unui rau). le-am lasat pe foc 15 min. de cand au inceput sa fiarba, apoi am turnat lichidul intr-un borcan in care razuisem 150 gr. din sapunul true blue facut de mine. am amestecat bine cu o lingura si cand s-a mai racit emulsia am pus capacul si am luat borcanul la zguduit zdravan. nu am pus nici un ulei esential si mirosul nu e cel mai atragator:). ma spal cu acest sampon dar nu e formula cea mai potrivita pentru parul meu (care este aspru, lung si ondulat). cu toate ca spala foarte bine imi lasa parul mai mai aspru decat samponul obisnuit si folosesc cantitate dubla de balsam.
frank a scris:nedeia si eu imi spal parul de vreo 3 saptamani cu un sampon facut de mine astfel:
da, si al meu par este mai aspru dupa ce il spal cu "naturiste" (a se intelege prin naturiste orice nu e din comert), insa nu as mai da pe el balsam prea curand. Prefer un ba;sam din cele leave-in, dupa care ma pot usca asa cum trebuie cu uscatorul de par, balsamurile normale care se spala imi lasa parul lins si lipie de cap, chiar daca folosesc doar putin pt varfuri.
Un sampon facut in casa ar avea nevoie si de ricin musai.
Eu sunt destul de multumita de samponul meu solid si cand m-oi satura de el nimic nu ma opreste sa il rad in fulgi marunti si sa il amestec cu apa pana la consistenta care imi convine.
Insa am repetat de nn stiu cate ori:
apa+otet + uleiuri esentiale in functie de tipul de par e de departe cel mai bun balsam folosit de pana acum.
Eu sunt destul de multumita de samponul meu solid si cand m-oi satura de el nimic nu ma opreste sa il rad in fulgi marunti si sa il amestec cu apa pana la consistenta care imi convine.
Insa am repetat de nn stiu cate ori:
apa+otet + uleiuri esentiale in functie de tipul de par e de departe cel mai bun balsam folosit de pana acum.
Lore a scris:
eu imi limpezesc parul cu apa si otet de mere (sau vin alb); la inceput imi simt OK parul dar pe masura ce se usuca devine tot aspru asa ca sunt nevoita sa pun si balsam .
din cand in cand imi fac cate o masca de par cu unt de shea sau ulei de cocos si sunt multumita de rezultate.
@lore: ce ulei esential crezi ca ar fi bun sa-mi inmoaie parul?
am citit pe blogul unei mamici din SUA ca de 2 ani nu foloseste decat bicarbonat de sodiu si otet pentru spalarea parului iar pe cele 2 fete ale ei nu le-a spalat niciodata cu sampon. si e OK. cool!
sampon din castane
am si eu o reteta destul de ok de sampon, natural%, de facut mai ales toamna: decoctul de castane. castanele au saponine asa ca spala si fac spuma
se culeg vreo 2-3 maini de castane, se taie marunt si se fierb cam intr-un litru de apa pana rezulta o pasta vascoasa. se poate adauga ulei esential la sfarsit, sau, la fiert, in loc de apa se poate pune un decoct de frunze de salvie (inchide culoarea), cimbru (bun pt par) sau ce-o mai fi. se asteapta sa se raceasca, se filtreaza si se pastreaza la frigider cam o saptamana sau mai mult cu extact de samburi de grepfruit pe post de conservant. face o spuma neasteptat de faina si spala bine, ideea e sa fie f concentrat.
cu balsamul si eu am probleme, e singura cosmeticala ne-naturala/semi-naturala pe care o folosesc pt ca am parul destul de lung si ondulat si aspru, ca tine, frank:). am descoperit recent ca untul de cocos aplicat pe varfuri e f eficient pt a inmuia un par aspru asa ca deocamdata recurg la chestia asta, plus ca miroase divin si ii da si o forma faina.
se culeg vreo 2-3 maini de castane, se taie marunt si se fierb cam intr-un litru de apa pana rezulta o pasta vascoasa. se poate adauga ulei esential la sfarsit, sau, la fiert, in loc de apa se poate pune un decoct de frunze de salvie (inchide culoarea), cimbru (bun pt par) sau ce-o mai fi. se asteapta sa se raceasca, se filtreaza si se pastreaza la frigider cam o saptamana sau mai mult cu extact de samburi de grepfruit pe post de conservant. face o spuma neasteptat de faina si spala bine, ideea e sa fie f concentrat.
cu balsamul si eu am probleme, e singura cosmeticala ne-naturala/semi-naturala pe care o folosesc pt ca am parul destul de lung si ondulat si aspru, ca tine, frank:). am descoperit recent ca untul de cocos aplicat pe varfuri e f eficient pt a inmuia un par aspru asa ca deocamdata recurg la chestia asta, plus ca miroase divin si ii da si o forma faina.
rebeca a scris:
da, parul arata ca si cand ar fi dat cu spuma si nu ramane gras!
castane comestibile folosesti sau obisnuite?
Si eu vreau sa intreb acelasi lucru Rebeca, de care castane, comestibile sau salbatice ?
geta
castane salbatice, necomestibile, am uitat sa precizez. se pare ca au mai multe proprietati, macerate in ulei ar fi bune pt stimularea circulatiei sangelui. mai revin, vroiam sa scriu si pe blog despre asta.
Multumesc, cred ca trebuie sa fac o plimbare la sosea, pe acolo parca erau niste castani salbatici, e tare interesanta reteta de sampon si foarte ieftina
geta
am tot citit si am vazut ca trebuiesc folosite castane comestibile in reteta de sampon.
rebeca a scris: macerate in ulei ar fi bune pt stimularea circulatiei sangelui. mai revin, vroiam sa scriu si pe blog despre asta.
sunt foarte curioasa cum se pregateste maceratul. As folosi uleiul rezultat in fabricarea unui sampon solid.
Ieri am fiert porumb. Am gasit inca crut si a fost o nebunie. Astazi cand am aruncat apa in care i=am fiert nu va spun cata spuma a facut asa imprastiata pe pamant. E posibil ca si acestea sa contina saponina? Am fiert alaturi de porumb si foiile care invelesc coceanul.
Lore a scris:rebeca a scris: macerate in ulei ar fi bune pt stimularea circulatiei sangelui. mai revin, vroiam sa scriu si pe blog despre asta.
sunt foarte curioasa cum se pregateste maceratul. As folosi uleiul rezultat in fabricarea unui sampon solid.
Ieri am fiert porumb. Am gasit inca crut si a fost o nebunie. Astazi cand am aruncat apa in care i=am fiert nu va spun cata spuma a facut asa imprastiata pe pamant. E posibil ca si acestea sa contina saponina? Am fiert alaturi de porumb si foiile care invelesc coceanul.
buna intrbare... iata ce am gasit pe net. se pare ca porumbul contine si saponina...
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Cred ca ar fi bine sa eviti sa pui in sticle din plastic, PET-uri, solutii sau lichide fierbinti. Pet-urile se dezintegreaza si elibereaza compusi cancerigeni pe baza de petrol. Am citit si eu intr-un articol siam dedus ca de aceea se recomanda sa nu se tina sticlele din plastic in soare sau la caldura. Cand pui lichide fierbinti in sticle de plastic, procesul de descompunere e si mai periculos.
rebeca a scris:castane salbatice, necomestibile, am uitat sa precizez. se pare ca au mai multe proprietati, macerate in ulei ar fi bune pt stimularea circulatiei sangelui. mai revin, vroiam sa scriu si pe blog despre asta.
Rebeca , eu am facut rost de castane salbatice si vreau sa fac samponul ... extract de simburi de grapefruit se face in casa sau trebuie cumparat ?
Cred ca trebuie sa dau cu ciocanul in castane, sunt foarte tari, am incercat cu cutitul si nu pot sa tai, fuge castana din cutit si poate ma mai si tai la degete
geta
Azi la plimbara prin parc mi-a umplut Teea posta de castane, nici nu stiam ca o sa le si gasesc intrebuintare. Ffff intersant samponul descris de Rebecca, cred ca o sa incerc si eu daca tot am materia prima.
Docamdata am facut un sampon solid pt par gras, cu ajutorul lui Lore, astept maine sa il tai sa vad ce iese. Pare un pic gras si nu f tar deocamdata(cred ca soda nu a fost din aceea 100%). O sa va spun impresii dupa ce il incerc.
Docamdata am facut un sampon solid pt par gras, cu ajutorul lui Lore, astept maine sa il tai sa vad ce iese. Pare un pic gras si nu f tar deocamdata(cred ca soda nu a fost din aceea 100%). O sa va spun impresii dupa ce il incerc.
gonzonici
am si eu in plan zile ce urmeaza sa fac un sapun pt par si vreau sa va intreb ce execs de grasime ati utilizat pt aceste sapunuri? oare 5 % ajunge?
andreah- Localizare : cluj
andreah a scris:am si eu in plan zile ce urmeaza sa fac un sapun pt par si vreau sa va intreb ce execs de grasime ati utilizat pt aceste sapunuri? oare 5 % ajunge?
Sa stii ca eu l-am lasat la 5 % insa am pus uleiuri vegetale ma mult sau mai putin in functie de tipul de par caruia l-am destianat. Pentru par gras mai mult cocos de exemplu. Pentru par uscat as adauga mai mult ulei de masline. Nu uita de uleiurile esentiale in functie de fiecare tip de par. Chiar daca nu persista mirosul ele isi fac treaba.
Tu ce fel de par ai?
am par normal spre gras de aceea ma gandeam ca superfat de 5% ajunge.
tocmai ce l-am terminat (samponul solid) si sper sa fie bun pt parul meu
am folosit asa: 100 cocos, 100 palmier, 120 masline si ricin 60, dar la trace am adaugat 10 masline si 10 ricin, si in loc de apa am folosit infuzie concentrata de rozmarin, salvie, brusture, mesteacan si urzica. aaa si UE de salvie, rozmarin si menta.
tocmai ce l-am terminat (samponul solid) si sper sa fie bun pt parul meu
am folosit asa: 100 cocos, 100 palmier, 120 masline si ricin 60, dar la trace am adaugat 10 masline si 10 ricin, si in loc de apa am folosit infuzie concentrata de rozmarin, salvie, brusture, mesteacan si urzica. aaa si UE de salvie, rozmarin si menta.
andreah- Localizare : cluj
geta a scris:
Rebeca , eu am facut rost de castane salbatice si vreau sa fac samponul ... extract de simburi de grapefruit se face in casa sau trebuie cumparat ?
Cred ca trebuie sa dau cu ciocanul in castane, sunt foarte tari, am incercat cu cutitul si nu pot sa tai, fuge castana din cutit si poate ma mai si tai la degete
Geta, scuze de intarziere!
extractul de samburi de grepf ar trebui sa fie de cumparat prin plafare/farmacii/online de cumparat, in mod normal se fabrica industrial prin niste metode complexe si numai asa se elibereaza niste ceva-uri care il fac un bun conservator (ce ramane totusi natural )
Castanele eu le-am taiat cu un cutit f bun dar e adevarat ca nu e prea placut si nici sigur.
Ai facut "samponul"?
dragele mele, mi-am cumparat si eu niste extract de samburi de grapefruit, dar am o dilema - in ce cantitati se foloseste de fapt? eu intentionez sa il folosesc si pentru lotiuni/creme de corp., dar is pt sapun...
nedeia a scris:dragele mele, mi-am cumparat si eu niste extract de samburi de grapefruit, dar am o dilema - in ce cantitati se foloseste de fapt? eu intentionez sa il folosesc si pentru lotiuni/creme de corp., dar is pt sapun...
exact asta vroiam sa intreb si eu
dozare extract de samburi de grepfruit
pe sticluta mea de extract de samburi de grepfruit scrie ca se foloseste intre 0,1 - 1%. eu am pus de exemplu la 500 ml de solutie cam 4 ml ESG si a tinut bine, in baie (deci la temperatura camerei).
Rebeca, multumesc pentru raspuns ! N-am facut inca samponul. O sa cumpar extractul de simburi de grapefruit, ma bucur ca ne-ai spus si ce cantitate trebuie sa punem in sampon
geta
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Intrebari sapun
» Ingrediente pentru cosmetice si alte bunatati de facut cu manutele noastre
» no amu retete cosmetice de casa
» Cum decoram casa de sarbatoare ...
» Crema de protectie solara bio fabricata in casa - retete
» Ingrediente pentru cosmetice si alte bunatati de facut cu manutele noastre
» no amu retete cosmetice de casa
» Cum decoram casa de sarbatoare ...
» Crema de protectie solara bio fabricata in casa - retete
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mier Apr 08, 2020 9:28 am Scris de ykyb27
» Cumpar Manduca second-hand, pret accesibil
Mier Iul 06, 2016 10:54 pm Scris de Mariana09
» SCUTECE PENTRU COPII
Mier Feb 17, 2016 4:52 am Scris de anca.mihai
» Cursuri si activitati pentru copii
Lun Feb 08, 2016 12:31 am Scris de EvolutionCenterHSM
» Confectionam martisoare cu Leo, Chit si Maggie
Lun Feb 08, 2016 12:30 am Scris de EvolutionCenterHSM
» Torturi aniversare facute acasa ?
Sam Oct 24, 2015 12:11 am Scris de corinelu75
» Solutie pentru parinti ocupati
Dum Iun 14, 2015 6:42 pm Scris de adela28
» cursuri engleza si arte plastice timisoara
Mar Iun 02, 2015 8:57 pm Scris de adela28
» After School Adventures Timisoara
Lun Apr 20, 2015 7:43 pm Scris de adela28
» Coloreaza toata ziua
Sam Apr 04, 2015 3:39 am Scris de Mirela1980
» Invata sa canti la chitara -lectii chitara la domiciliul elevului
Mier Mar 11, 2015 10:31 am Scris de lectiichitara
» Meditatii chitara la domiciliul elevului
Mier Mar 11, 2015 10:30 am Scris de lectiichitara
» Tabara de vara pentru adolescenti la Escapade Adventure Park
Vin Ian 23, 2015 1:32 am Scris de ODumit
» Cu piticul in pat?
Mier Ian 21, 2015 1:33 am Scris de AnaA
» Cat timp trebuie sa alaptezi un bebelus?
Mar Ian 20, 2015 3:22 am Scris de avramescuioana
» Ateliere pentru toti copii
Joi Noi 13, 2014 1:09 am Scris de CUTE IDEA
» Vand leagan electronic de lux Primii Pasi L81
Vin Oct 10, 2014 10:51 pm Scris de AndaLogan
» De la oras la tara
Lun Aug 25, 2014 8:31 pm Scris de victoria323232
» Gauri in urechile fetitelor-barbarie sau conventie sociala?
Vin Mai 30, 2014 3:03 am Scris de ioanamaria9000
» Computerul in viata copilului
Vin Mai 30, 2014 3:00 am Scris de ioanamaria9000